Акафист Господу Богу о мире и взаимной любви среди людей

Кондак 1

Возбранный Воеводо и Создателю мира, услыши нас грешных, молящихся Тебе – Творцу и Промыслителю нашему, призри с высоты святаго жилища Твоего на иссохшие от ненависти сердца наша, и обнови их благодатию Пресвятаго Духа Твоего, да и мы Благодетелю и Владыце живота нашего зовем: Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Икос 1

Ангелов Творче, Великий и Всемогущий Боже наш, Ты покоривый под нози Свои стихии вси, Ты одним словом Своим запретивый буре и повелевый быти тишине на озере Генисаретстем, таковому дивящеся Твоему всемогуществу, Тебе Владыце мира взываем: Источниче мира и любви, погаси ненависть и зависть в людех Твоих; Источниче мира и любви, ороси каплею благодати Святаго Духа Твоего оледеневшие лютые сердца наша; Источниче мира и любви, возрасти в сердцах людей Твоих добродетель кротости и смирения; Источниче мира и любви, искорени в нас многообразное лукавство и лицемерие; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 2

Вседержителю и Спасителю наш, не остави нас сирых, но вонми молению нашему, с верою зовущих Ти: Аллилуия!

Икос 2

Рече Господь Своим учеником: «Заповедь новую даю вам, да любите друг друга, якоже и Аз возлюбих вас, да и вы любите ближния своя тако». И мы со умилением зовем Ти: Источниче мира и любви, ангела мирна, верна наставника людем Твоим ниспосли; Источниче мира и любви, возгрей огнем благодатной любви и мира души и сердца наша; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 3

Силою свыше облеченные святии ученицы Твои и апостолы, шедше в мир и проповедуя Святое Евангелие Твое о любви и мире, с радостию пояху Ти: Аллилуия!

Икос 3

Имея богатство любви и неизреченнаго милосердия, Господи Боже наш, отврати от нас, призывающих имя Твое Святое, раздоры и подай скоре примирение людем Твоим. Наполни сердца наша теплотою любви Твоей, да и мы ради славы Святаго Имени Твоего, Тебе Спасителю и богу нашему приносим сицевая: Источниче мира и любви, к братолюбию и умирению обрати нас; Источниче мира и любви, избави ны от зависти, гнева и ненависти к ближним; Источниче мира и любви, благодать Господа нашего Иисуса Христа и любовь Бога и Отца да будет со всеми нами; Источниче мира и любви, умири нашу жизнь, мир Твой ниспосли и помилуй нас; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 4

Бурю ярости и негодования отгони от нас и научи нас едиными усты и единым сердцем взывати к Тебе: Аллилуия!

Икос 4

Слышавша святии ученицы Твои, Господи, глаголы пречистых уст Твоих: «имеющий заповеди Мои и соблюдающий их, тот есть любящий Мя, а любящий Мя возлюблен будет Отцем Моим»; еже дивящеся неизреченней любви Твоей, дерзаем пети Ти таковая: Источниче мира и любви, очисти нас от грехов наших, иссушающих в нас искреннюю любовь; Источниче мира и любви, воду из камене в пустыни источивый, источи из сердец наших покаяние о своих гресех, человеколюбие и милосердие; Источниче мира и любви, от всех душетленных страстей невредимых нас соблюди; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 5

Ты, Бог мира и любви, – мир Твой оставивый людем Твоим, посети и нас – наследие Твое – миром, да с благодарением всем сердцем зовем Ти: Аллилуия!

Икос 5

Владыко небеси и земли, Боже Всемогущий, Творче неба и земли, Отче милосердия и щедрот, человеколюбия неистощимый Источниче, вся премудростию Создавый, в Его же руцех дыхание всех живых, Его же послушают звезды; Ты убо Боже – Солнце мира и любви, призри на люди Твоея, во гресех сущих, пощади наследие Твое, из глубины души зовущих Ти: Источниче мира и любви, даждь нам, да любим друг друга – словом, делом и истиною; Источниче мира и любви, смири сердца наша непокорнии; Источниче мира и любви, даждь нам возлюбити Тя всем сердце своим и душею своею; Источниче мира и любви, даждь нам в любви и благочестии пожити во все дни жизни нашея; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 6

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, взывающих к Тебе о мире всего мира и вопиющих Ти: Аллилуия!

Икос 6

Всемогущий Боже наш! Ты тако возлюбил мир, яко и Сына Своего Единороднаго дал еси, да всяк верующий в Него и творящий волю Его не погибнет, но да имеет жизнь вечную. Сего ради и мы недостойнии, уповая на безконечную любовь Твою и милосердие, поем Ти таковая: Источниче мира и любви, отыми от ны зависть, гордость и помышление о зле; Источниче мира и любви, искорени гнездящуюся в нас пагубу самолюбия – корень многих зол, и овей нас тихим сознанием человеколюбия; Источниче мира и любви, даждь нам всегда зрети согрешения наша пред Тобою и ближними, смиряя себе, брата николиже осуждати, но яко себе самого любити; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 7

Хвалите Имя Господне, хвалите раби Господа! Приими, Господи, молитвы величающих Тя и взывающих Ти: Аллилуия!

Икос 7

Господи, Иисусе Христе, Сыне Божий, величаем Твою неизреченную любовь к нам и взываем Ти таковая: Источниче мира и любви, связавый Апостолов Своих союзом мира и любви, соедини и нас союзом нелицемерной любви друг ко другу; Источниче мира и любви, возгрей теплотою к Тебе сердца наша, Христе Боже наш: да сердцем чистым и мыслию благою и всею крепостию нашею возлюбим Тя и искреннего своего, якоже самих себе; Источниче мира и любви, к добродетельному жительству настави нас в любви Твоей; Источниче мира и любви, Боже наш, да в согласном единомыслии славим Тя, Человеколюбче; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 8

Сотвори с нами, Господи, знамение во благо и да видят ненавидящие нас и да постыдятся, яко Ты, Господи, помогл нам и утешил еси нас. Тебе, Промыслителю нашему и Подателю вечных благ, вопием: Аллилуия!

Икос 8

Возлюблю Тя, Господи, крепосте моя; Господь утверждение мое и прибежище мое, к Тебе Богу моему и Свету истинному воспеваю сице: Источниче мира и любви, ороси нас росою милосердия Твоего и возвесели сердца наша; Источниче мира и любви, возбуди совесть спящую в нас и укрепи глас ея; Источниче мира и любви, даждь нам познати силу любви Твоея к падшему человечеству; Источниче мира и любви, умудри нас быти провозвестниками любви Твоей для ближних наших; Источниче мира и любви, украси нас плодами чувств благих; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 9

Возлюбим друг друга, да единомыслием вопием Ти: Аллилуия!

Икос 9

Вития многовещанные, яко рабы безгласные, не могут глаголати словес Твоих, Боже: «Аще заповеди Мои соблюдете, пребудете в любви Моей, якоже и Аз заповеди Отца Моего соблюдох и пребываю в любви Его». Мы же воспеваем песнь любви Твоей: Источниче мира и любви, всем нам мир Твой подаждь щедре; Источниче мира и любви, не терпяй вражды, примири нас, да в радости Твоей и в мире пребудем; Источниче мира и любви, насытивый в пустыне люди пятью хлебами, насыти и нас вожделенным миром и любовью святою; Источниче мира и любви, претворивый воду в вино на браке в Кане Галилейстей, претвори в святую любовь ненависть, сущую в сердцах наших; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 10

Спаси, Боже, люди Твоя и благослови достояние Твое, Тебе вопиющих: Аллилуия!

Икос 10

Царю сил, чистоты и целомудрия, Христе Иисусе, росою свыше погаси пламень страстей наших, да чистым сердцем и усты нескверны вопием Ти хвалебную песнь сию: Источниче мира и любви, рукою ангела хранителя нашего отстрани от нас духа гордыни и зависти; Источниче мира и любви, очисти в сердцах наших похоти злые и мысли лукавые; Источниче мира и любви, огради нас святыми ангелами Твоими и крепким ополчением их; Источниче мира и любви, отыми от нас сердце каменное и лукавое, в плоти нашей сущее, и даждь сердце новое – благое, горящее любовию к Тебе, и искренним нашим; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 11

Приклони, Господи, ухо Твое и услыши нас, из глубины сердец наших взывающих к Тебе: Аллилуия!

Икос 11

Слава в вышних Богу и на земли мир, в человецех благоволение, – воспели Тебе ангелы, Родшемуся в вертепе Вифлеемстем. Царю мира и любви, спаси души наша, да поем Ти сицевая: Источниче мира и любви, Человеколюбче Господи, из пламене источивый росу, источи росу любви из сердец наших; Источниче мира и любви, подаждь нам мир и тишину жития нашего; Источниче мира и любви, глаголавый учеником Своим: «Мир вам», – ниспосли и нам мир Твой спасительный, вожделенный; Источниче мира и любви, пошли нам вечно текущие струи любви Твоей в сердца наша; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 12

Благослови люди Твоя, Боже, миром, к Тебе взывающих: Аллилуия!

Икос 12

Первую и наибольшую давый нам заповедь, Боже, еже любити Тя, Бога и Творца нашего, от всея души и всею мыслию и крепостию нашею. И вторую, подобную ей: еже любити ближняго, яко самих себе. На сих двух заповедех зиждится весь Закон и Пророки. Внемлюще и сердцем великую благодать словес Твоих, зовем сицевая: Источниче мира и любви, сподобивый нас познати наибольшую заповедь о любви, дай же познать нам еже есть ненависть – наибольший и тягчайший грех; Источниче мира и любви, угаси пламень ненависти и пререкания нашего; Источниче мира и любви, омый проказу взаимной вражды и очисти сердца наша; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 13

О, Всемогущий Боже! Промыслителю наш, Источниче мира и любви, жизни и благ подателю, приими от сердца всего моление сие, Тебе приносимое, услыши, Боже, молитву нашу и утоли раздоры, вражду, ненависть и зависть к искренним нашим в сердцах наших и подаждь нам мир, тишину, любовь, примирение, да в радости Тебе, нашему источнику мира воззовем: Аллилуия! Аллилуия! Аллилуия!

(Этот кондак читается)

Икос 1

Ангелов Творче, Великий и Всемогущий Боже наш, Ты покоривый под нози Свои стихии вси, Ты одним словом Своим запретивый буре и повелевый быти тишине на озере Генисаретстем, таковому дивящеся Твоему всемогуществу, Тебе Владыце мира взываем: Источниче мира и любви, погаси ненависть и зависть в людех Твоих; Источниче мира и любви, ороси каплею благодати Святаго Духа Твоего оледеневшие лютые сердца наша; Источниче мира и любви, возрасти в сердцах людей Твоих добродетель кротости и смирения; Источниче мира и любви, искорени в нас многообразное лукавство и лицемерие; Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Кондак 1

Возбранный Воеводо и Создателю мира, услыши нас грешных, молящихся Тебе – Творцу и Промыслителю нашему, призри с высоты святаго жилища Твоего на иссохшие от ненависти сердца наша, и обнови их благодатию Пресвятаго Духа Твоего, да и мы Благодетелю и Владыце живота нашего зовем: Боже, Источниче мира и любви, водрузи мир и любовь в сердцах наших.

Молитва

Владыко неба и земли! Отче щедрот и милосердия, любви неизследимая пучино! Ты Своим Промыслом содержишь всю тварь, приклони Свое Милосердие к молению нашему, обнови сердца наша любовию Твоею и водрузи мир и радость и веселие в житии нашем. О, Боже правый! Ум наш просвети и исцели от помыслов лукавых и греховных, от всех беззаконий наших. Настави нас на путь истиннаго смирения, кротости и любви, да источаем мир, любовь и милосердие к ближним. Сохрани в добродетели, Боже, души наша. Мир мирови Твоему даруй, Господи, и умири жизнь нашу. Господи, помилуй нас и спаси души наши, яко благ и милосерд и человеколюбец. Аминь.